Dojazd

03 sierpień 2016 Odsłony: 4508 Weitkowitz

Dojazd koleją

Linią kolejową S-Bahn 6 przez Köln – Düsseldorf w kierunku Essen, wysiadka na peronie Ratingen (Hösel)

Następnie pieszo w kierunku „Oberschlesisches Landesmuseum“ 800 m/10 minut.

Ze stacji kolejowej można dojechać autobusem 770 (Hösel – S-Bahnhof Velbert) oraz 773 (Hösel – Ratingen Mitte). Wysiadka na przystanku „Oberschlesisches Landemuseum“.

Podróż z Köln w ciągu 1 godziny, z Düsseldorf 30 minut.

Informacja o rozkładzie jazdy:

Elektronische Fahrplanauskunft des VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr), Jako cel podróży proszę podać Ratingen, jako przystanek Oberschl.(esisches) Landesmuseum.

Deutsche Bahn Jako cel podróży proszę podać "Oberschlesisches Landesmuseum"

Dojazd samochodem

Dla transportu dalekobieżnego ważne jest skrzyżowanie autostrad Breitscheid (A3/A52) niecałe 5 km odległe od muzeum.

Fundacja Dom Górnośląski oraz Muzeum Górnośląskie są dogodnie zlokalizowane pomiędzy Düsseldorf i Essen w dzielnicy Ratingen Hösel.

Przyszłe imprezy

Dienstag, 6. Oktober 2020, 18.30 Uhr
Wo die Mauern noch deutsch sprechen. Inschriften-Archäologie in Ober- und Niederschlesien
Projekt Vergessenes Erbe / Vergessene Inschriften